Фандъкова: Столична община продължава инвестиции в проучването на културно-историческото наследство на градаСтолична община продължава

...
Фандъкова: Столична община продължава инвестиции в проучването на културно-историческото наследство на градаСтолична община продължава
Коментари Харесай

Открита е втора християнска църква на крепостта Урвич край София

Фандъкова: Столична община продължава инвестиции в проучването на културно-историческото наследство на града

Столична община продължава вложения в изследването и социализирането на културно-историческото завещание на София и за поредна година финансира работата на „ Цитаделата на Кокалянски Урвич. “

„До края на юли завършват изследванията на крепостта Урвич, където е открита втора християнска черква. Най-важни са археологическите находки, тъй като изследванията на културно-историческото завещание от античния и средновековния интервал на историята на София, измежду които е и крепостта Урвич, притеглят туристи.“ Това сподели кметът на София Йорданка Фандъкова при посещаване на археологическите изследвания на Кокалянски Урвич.

Културно-историческото завещание е значимо за образованието, тъй като обектите се посещават от възпитаници. Столична община поддържа със специфичен приоритет изследването на културно-историческото завещание по стратегия „ Култура “. От 2008г. Столична община финансира изследванията на Урвич с над 270 хиляди лв..

Ръководителят на екипа Филип Петрунов от Секцията за средновековна археология на Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките описа, че работят по изследването на мястото, за което се допуска, че е живял Цар Ясен, най-малкият брат на цар Шишман. Открили са храм от ХIV век, който евентуално е просъществувал до XVII век. Църквата дружно с открития към този момент манастир са работили до XVII век в границите на Османската империя и се обрисуват като духовно средище, част от софийската Света гора, където са се съхранявали и преписвали книги и се е пазела християнската просвета.

Открити са храмови фрески, които ще бъдат реставрирани. Археолозите са намерили и кръст и кандило, монети, както и наушници от ХIV век от бронз с посребряване. Открити са и голям брой стрели, които свидетелстват за водените борби за крепостта, описа Виолина Кирякова от Националния исторически музей.

Проучванията и дейностите по облагородяване на „ Цитаделата на Кокалянски Урвич “се финансират от Столична община – Програма „ Култура “, в размер на 49 000 лева за тази година.

На обекта работят археолози от Националния исторически музей и Секцията за средновековна археология на Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките. В изследванията вземат участие студенти от Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“, Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ и Нов български университет.
Още в първите дни на своята работа археолозите откриха остатъци от втори християнски храм, стенописни фрагменти, забавни находки. Храмът се отнася към ХIV – ХVІІ век. До тази година беше прочут единствено един християнски храм, ситуиран в ниската част на укреплението. Неговото изследване стартира през 1969 година от проф. Димитър Овчаров.

Чрез реализирането на плана „ Цитаделата на Кокалянски Урвич “ с изключение на разкриването на нови научни данни за един от най-важните културно-исторически обекти в границите на София, се обезпечава и по-достъпна среда в покрайнините на столицата и място за отдих.

Непосредствената непосредственост на крепостта Кокалянски Урвич до града и достъпът ѝ с градски превоз дава изключителна опция за организирането на просветителни действия, свързани с подкрепяне на образователния развой по история на столичните учебни заведения, показаха също учените.

Втората фаза на изследванията на Урвич ще продължат през месец октомври 2022 година

Тази година по столичната Програма „ Култура “ се финансира и изследването на неолитното населено място в „ Слатина “.

Фотограф: Денис Христов
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР